cercador

ENQUESTA

Consideres interessant que l'Ajuntament de Vallirana incrementi la seva presència a les xarxes socials?

El segle XVIII

Façana lateral can PruneraFaçana lateral can Prunera

A partir de 1714, la nova administració borbònica va suprimir l'autonomia de les municipalitats i va introduir un nou règim d'ajuntaments on el batlle era nomenat pel titular de la jurisdicció senyorial, en el cas de Vallirana, pel bisbe de Barcelona com a senyor de l'hospital d'Olesa de Bonesvalls. És, però, a partir d'aquells anys que Catalunya inicià una etapa de ràpida recuperació que a Vallirana es traduí en un progressiu augment de la població. El 1718 es comptabilitzaven al terme 178 ànimes.

La construcció de la carretera de l'Ordal a partir de la segona meitat del segle XVIII és un dels fets històrics més transcendentals de la història de Vallirana. Fins aquell moment la població es reduïa a un conjunt de masies disperses pel terme, centrades per l'antiga església de Sant Mateu, situada prop de la masia de can Julià. A partir del 1776 comencen a edificar-se les primeres cases a banda i banda de la carretera i es formen els primers carrers perpendiculars com el de la Riera o el de l'Església. El creixement demogràfic va ser força intens: el 1787 la poblacló arribava als 261 habitants. Segons dades de l'Ajuntament de l'època, Vallirana comptava amb dotze masies, a més del petit agrupament urbà de la carretera, dos hostals i dos molins de farina.

L'agricultura era bàsicament de secà, dedicada sobretot al blat, la vinya i l'olivera. Hi havia dotze parells de bous i diversos ramats de cabres, la llet de les quals es comercialitzava a Barcelona. És curiosa la descripció que el mateix Ajuntament fa de la gent de Vallirana, «gente medianamente acomodada (..) y quieta». Per les visites pastorals documentades a l'Arxiu Diocesà, sabem que hi havia una església pública dedicada a Sant Mateu, sufragània de Cervelló, i dues capelles: la de Sant Silvestre i la de Sant Francesc del Lledoner.

Idiomes ES |  EN |  FR 

Cercador de Paraules

Carrerer

Guia urbana de Vallirana Anar a la pàgina del carrerer de Vallirana

Destaquem