Nadal Igualitari

REGALA JOCS I JOGUINES NO SEXISTES

S’apropa l’època de Nadal i la majoria de famílies estan pensant què els cagarà el Tió a les seves filles i fills, o què els duran els Reis Mags o el Pare Noël. Moltes vegades decidim comprar una joguina o altra pels anuncis de la televisió, com més grans són els infants, més directament els influeix la televisió. Però, per què ha de ser la publicitat la que decideixi les joguines dels nostres fills i filles?

Els jocs i les joguines ajuden als infants a imaginar el seu futur i a construir les seves expectatives i valors. És per això que cal prestar atenció a quins valors transmeten per treballar per una societat lliure de sexisme.

Des de la Regidoria de Feminismes i LGTBI+, us convidem a reflexionar: HI HA JOGUINES DE NENS I JOGUINES DE NENES?

Nosaltres creiem que NO. No hi ha joguines per a nens i per a nenes, sinó que som les persones adultes qui creem aquestes diferències i les transmetem als infants amb les nostres reaccions i actituds. Permetre que tant els nens com les nenes juguin amb tota mena de joguines més enllà dels patrons sexistes que marquen el que 'és de nens' i el que 'és de nenes' farà que els nostres fills i filles es puguin desenvolupar plenament com a persones. Jugar és assajar la vida i com més diversitat d'activitats desenvolupem més capacitat tindrem de ser persones autònomes, sociables, creatives...

Per poder triar de forma conscient et recomanem algunes guies elaborades per altres municipis del Baix Llobregat:

Regala joguines no sexistes... construïm una societat igualitària de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

https://www.santboi.cat/fotos/dones/joguines_nosexistes.pdf

Regala videojocs no sexistes per construir una societat igualitària de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

https://www.santboi.cat/fotos/dones/Guia_Videojocs.pdf

Guia de jocs i joguines no sexistes de l’Ajuntament de Sant Joan Despí https://sjdespi.cat/sites/default/files/guia_jocs_i_joguines_no_sexistes.pdf

CORRESPONSABILITAT PER NADAL I TOT L’ANY

S'apropen les festes nadalenques, una època en què l'ambient s'omple de missatges de felicitat, il·lusió i bondat, però darrere de l'esperit nadalenc queden amagats, sovint, comportaments i comentaris masclistes.

Decorar la casa, preparar els menús, cuinar... són tasques a pensar i repartir de forma igualitària. El treball en equip és més just i satisfactori.

El nadal del 2020 Les Carnera (col·lectiu feminista de Castellar del Vallès) van fer una sèrie de cartells per reflexionar sobre sexisme i masclisme a les festes nadalenques.

Aquest cartell que simula un full d'instruccions com els d'Ikea, sota el títol "Que no s'ho carreguin tot elles", ens convida a reflexionar sobre les tasques de cura invisibilitzades, que sovint fa una dona: preparar la taula, decorar la casa, anar a comprar, cuinar i netejar.

FESTES LLIURES DE MICROMASCLISMES

Sovint ens trobem amb certes situacions que, de manera pràcticament imperceptible, perpetuen la violència i discriminació vers les dones. Són els micromasclismes, accions i comportaments subtil i reiteratius, sovint legitimats per la societat, que representen exercicis de poder dels homes vers les dones. Els micromasclismes repercuteixen de manera negativa en la capacitat de transformació social i, per aquest motiu, és molt important tenir consciència de la seva existència i saber com detectar-los.

Per festes i durant tot l'any, els nostres cossos són lliures de ser com vulguin sense la validació de ningú. Tenir parella no és una fita obligatòria, és una opció. Evitem els comentaris que alimenten el mite de la mitja taronja a les trobades familiars.

Si vols reflexionar sobre què són els micromasclismes i aprendre com combatre’ls et recomanem que facis un cop d’ull a la publicació del Consell de la Joventut de Barcelona:

Jo no sóc masclista… o sí? Reflexions sobre els micromasclismes https://www.cjb.cat/publicacions/jo-no-soc-masclista-o-si-reflexions-sobre-els-micromasclismes/

MANUAL DE SUPERVIVÈNCIA PER UNA FEMINISTA DURANT LES FESTES NADALENQUES

Ja sabies tot això que hem explicat però necessites eines per sobreviure durant les festes?

Al 2017 a la Revista Mirall ja es plantejaven això i van publicar el “Manual de supervivència per una feminista durant les festes nadalenques”, proposa amb humor formes de respondre a les clàssiques preguntes i comentaris que malauradament 5 anys més tard continuem escoltant, com ara:

  • Ni masclisme ni feminisme: igualtat
  • D’acord, feminisme sí…. però tu ets molt radical
  • També hi ha dones dolentes que maltracten a les seves parelles
  • Tu ets feminista, però bé que t’arregles, et depiles i vols estar guapa…. no com altres feministes que sembla que tinguin l’excusa perfecta per poder ser lletges

https://revistamirall.com/2017/12/24/manual-de-supervivencia-per-una-feminista-durant-les-festes-nadalenques/

I si t’has quedat amb ganes de més, el col·lectiu feminista l'Ortiga de Vic, et dona respostes en forma d’il·lustracions al manual de supervivència feminista per aquestes festes que al 2019 adolescents.cat recollia en aquest post.

https://www.adolescents.cat/noticia/43486/aixi-es-pots-respondre-comentaris-masclistes-durant-apats-nadal

JO NO VULL SER UN “MATXIRULO”!

Genial! Tots i totes duem molt endins algunes formes de masclisme, prendre’n consciència és el primer pas per poder fer les coses d’una altra manera.

Cada cop més homes entenen que, l’equitat entre homes i dones i una revisió dels rols de gènere i de la masculinitat hegemònica, no només aportaria beneficis per a les dones i la societat en general, sinó també a ells mateixos.

La identitat masculina tradicional es troba en la base de molts conflictes socials, però l’enemic comú no són els homes sinó el masclisme. És per això que cal promoure models de masculinitats positius, saludables i lliures de violència.

Què en penses?

Hi ha comportaments, que, a vegades sense adonar-nos, perpetuen el masclisme a través del control de l’espai, la paraula i el poder per part dels homes.

Potser et pot anar bé aquesta publicació del Consell de la Joventut de Barcelona: Una petita guia per homes que no volen passar-se d’homes, parla sobre el manspreading, és a dir, ocupar més espai del necessari, el manterrupting, que es materialitza a través de la interrumpció reiterada de les dones per part dels homes, o el mansplaining, que es tradueix com el fet d’assumir que una dona sap menys que un home pel simple fet de ser una dona.

Posar en dubte la identitat masculina tradicional és una responsabilitat individual i col·lectiva, que aporta moltes claus per avançar cap una societat que ofereixi una igualtat d’oportunitats real i efectiva entre dones i homes.

Darrera actualització: 21.11.2022 | 10:55
Darrera actualització: 21.11.2022 | 10:55