Recomanacions a l’hora de triar contes per als més menuts de la casa

Dilluns, 27 d'abril de 2020 a les 13:50

Consells de l’escola bressol la Talaia, que també ens fa arribar vídeos amb la lectura de tres contes

L'escola Bressol la Talaia vol compartir amb els pares i mares dels més menuts de la casa diverses recomanacions a l'hora de triar lectures. També ens fa arribar diversos vídeos amb la lectura de tres contes i proposa títols per escollir llibres en funció de la seva temàtica (vegeu document adjunt). L’objectiu és que grans i petits gaudeixin plegats de la lectura.

Els consells són els següents:

- Triar contes més curts o més llargs en funció de la capacitat d’atenció i l’interès per la lectura.

- Prioritzar els temes en relació amb els interessos i la realitat de l’infant com ara històries quotidianes, de la natura o animals del seu entorn. Optar per il·lustracions de tendència realista.

- La musicalitat del text i les rimes són recursos que donen ritme a la lectura i la fan més amena. Les onomatopeies són molt atractives i esdevenen un treball indirecte per a l’articulació de sons.

- Les històries repetitives a les que se sumen personatges els hi atrauen molt perquè poder predir que passarà els hi aporta seguretat, alhora propicia la memorització.

- Els llibres pop-up desplegables tenen il·lustracions tridimensionals en moviment, sumen a l’experiència un estímul sensorial que els hi atrau molt.

- Amb el progressiu domini del llenguatge es poden incloure àlbums il·lustrats sense text per afavorir la creativitat i l’estimulació del llenguatge.

- Si els infants estan familiaritzats amb la lectura, es pot preparar en un espai tranquil i lluminós de casa, un racó de lectura amb una butaca o coixins i un expositor o cistella amb contes (més aviat pocs) per afavorir que els mirin de manera autònoma.

- No cal tenir molts contes, els infants gaudeixen molt de la repetició. Es preferible tenir pocs, però de qualitat i en bon estat.

- Explicar contes als infants diàriament permet gaudir d’un moment de connexió que afavoreix el vincle, ajuda enormement a l’adquisició de vocabulari, al desenvolupament del llenguatge oral i fomenta l’hàbit lector.

Darrera actualització: 29.04.2020 | 14:00