Vallirana, al capdavant de l’autoconsum i la transició energètica

Dimarts, 6 d'octubre de 2020 a les 09:30

Serà protagonista de les sisenes Jornades de Paisatges contemporanis del Baix Llobregat

Vallirana, juntament amb els municipis de Molins de Rei i Viladecans, serà la protagonista d’un reportatge-documental amb motiu de la 6a Jornada de Paisatges contemporanis del Baix Llobregat, que tracta sobre la transició energètica i l’economia circular.

I és que Vallirana està al capdavant de la promoció de les energies renovables en l’àmbit domèstic. Especialment, gràcies a la bonificació del 30 % de l’IBI durant els primers 10 anys i del 95 % en l’impost de construcció. Un fet que la situa com a desè municipi de tot Espanya pel que fa a la valoració dels ajuts per a plaques solars i la tercera amb més instal·lacions d’autoconsum de Catalunya, amb 106, per darrere de Sant Cugat (380) i Barcelona (346).

El reportatge es desenvolupa a diversos indrets del municipi i compta amb el testimoni de l’alcaldessa, Eva Martínez, el director general de l’Institut per la Diversificació i estalvi de l’Energia al Ministeri de Transició Ecològica, Joan Herrera, i l’escriptor, polític i el president del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic Social i Sostenible, Carles Riba Romeva.

PROJECTES DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA A VALLIRANA

Enllumenat públic amb tecnologia LED (2014)

Substitució de les lluminàries de tot el municipi (4.081 punts de llum) per tecnologia LED. Va suposar una millora de l’eficiència, l’estalvi energètic d’un 86 % amb relació al consum anterior i una disminució de les emissions de CO2.

Camp de futbol amb focus LED – pioners a la comarca (2018)

Es van instal·lar 24 projectors LED i es van substituir 1.200 metres de cable de coure pel sanejament de tot el cablejat de la instal·lació. Actualment es consumeix menys de la meitat de l'energia elèctrica amb el doble de llum que amb els halògens.

Generació d’energia a les instal·lacions

La generació d’energia a Vallirana es troba a tres instal·lacions: una instal·lació d’energia solar fotovoltaica al CEIP L’Olivera; una instal·lació d’energia solar tèrmica al Complex Esportiu Municipal, amb una superfície de 64 m2 de plaques, i una instal·lació d’energia solar tèrmica al CEIP Campderrós, amb una superfície de 37,81 m2 de plaques. També està dotat amb plaques solars el nou pavelló poliesportiu.

Extracció de la resina dels pins als boscos de Vallirana (2013)

Fruit del projecte de cooperatives impulsat per l’Ajuntament de Vallirana va néixer ForestBaix, que  porta endavant un projecte d’extracció de resines de pi al bosc d’Ardenya de Vallirana (1.400 pins) i amb la seva activitat generen ocupació al municipi, contribueixen a mantenir els boscos nets, a protegir-los d’incendis, i generen biomassa.

Darrera actualització: 06.10.2020 | 10:00