Editorial PSC - Viure Vallirana 94
Per una política útil que explica el que fa
Vivim temps en què la desconfiança envers les administracions públiques no para de créixer. Sovint ens preguntem: per què passa? I sobretot, què podem fer per revertir-ho?
Una part important de la resposta té a veure amb la percepció que tenim de les institucions i del valor real de la feina que fan.
El fang mediàtic i la violència verbal —cada cop més presents— distorsionen la realitat i generen confusió. Això provoca una visió negativa de les administracions, malgrat que el seu objectiu principal és fer més fàcil i agradable el dia a dia de les persones.
Aquest clima de desconfiança sovint es fa servir per desacreditar les iniciatives públiques, tot i que moltes estan pensades per millorar la qualitat de vida i garantir serveis més eficients i accessibles.
Davant la desinformació i la desafecció, la millor resposta és clara: informació fiable i de primera mà. És essencial recórrer a fonts oficials com els ajuntaments, les administracions públiques o les pàgines web institucionals, on es pot consultar amb detall què s’està fent i per què.
Aquest accés a la informació ens ajuda a tenir una visió més realista, a evitar rumors i a entendre millor els esforços que es fan des de les institucions per millorar el nostre entorn.
És important reconèixer els avenços que afecten directament la nostra vida quotidiana: millores en el subministrament d’aigua, la seguretat, l’educació, el transport públic o les xarxes de suport per a persones vulnerables.
Això és, en definitiva, la pedagogia de la política: explicar amb transparència i sinceritat què es fa, per què es fa i quin benefici té per a la ciutadania. Només així podem construir una relació sòlida de confiança i col·laboració entre la població i les institucions públiques.
Perquè només amb una ciutadania ben informada i unes institucions properes avançarem cap a una societat més justa, equitativa i participativa.