Capella Sant Silvestre

Es poden concertar visites guiades (Nota: fins a nou avís, les visites guiades no es fan)

Visites guiades:

  • L'últim diumenge de mes a les 11 h
  • Més informació i visites concertades: vlrn.oficinaturisme@vallirana.cat o al telèfon 670.79.05.63
  • Segueix les xarxes socials @Valliranat per conèixer totes les activitats

Vistes autoguiades: Podeu realitzar la visita autoguiada en diferents idiomes (català, castellà i anglès) escanejant el QR que trobareu a la porta de la capella o seguint el següent enllaç: https://guides.muzee.it/ca/vallirana/guide/sant-silvestre-chapel/

Itinerari-joc Sant Silvestre: Us proposem un tomb familiar on descobrirem elements d'elevat valor patrimonial del poble de Vallirana. Per gaudir plenament del contingut divulgatiu de la ruta trobareu faristols amb textos molt interessants. Seguint la ruta amb l'App Natura Local podreu llegir informació complementària als faristols i també podrem escanejar codis QR on trobareu imatges i alhora preguntes per respondre que us faran fruir encara més de l'experiència pedagògica. Trobarem patrimoni arquitectònic representat per capelles i masies; arquitectura rural en forma de barraques i forns; altres intervencions com horts, basses i fonts. Tot plegat es complementat amb elements d'alt valor natural com la geologia de la vall i el seu paisatge vegetal, abonat per diferents figures de protecció del medi natural.

També podeu accedir seguint el següent enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-vallirana/itinerari-joc-de-sant-silvestre

Informació:

  1. En primer lloc, s’hi han identificat restes de murs de fonamentació per sota de les actuals façanes, concretament a la zona de l’absis, a la zona de la sagristia i sota d’una de les façanes de la nau. També s’hi ha localitzat la continuïtat d’un dels murs cap a l’exterior de l’edifici (que podeu veure a l’exterior de la façana sud de la nau).

La disposició d’aquestes restes de fonaments només concorden en part amb la totalitat dels murs actuals de la capella. Fet que indica que la capella actual podria haver estat

construïda damunt d’un altre edifici original que actualment se’n desconeix el seu volum, extensió i funcionalitat.

  1. També s’ha localitzat al vessant nord exterior de l’absis: una estructura funerària de pedres rectangulars, de 2 m de llarg, uns 70 cm d’ample i uns 40 cm de profunditat, amb pedres planes a la base i que sembla correspondre  a una tomba singular.

Aquesta estructura funerària estava encaixada aprofitant els fonaments de l’edifici originari, per tant aquest edifici originari ja estava contruït quan hi van encaixar el sepulcre. 

A l’interior del sepulcre s’hi han trobat les restes òssies d’un individu masculí d’edat adulta. Segons les analítiques de radiocarboni aquestes restes correspondrien als segles V-VI i com a consequència també ho serien els fonaments de l’edifici originari.

  1. Per últim, a l’absis s’hi ha identificat una creu incisa de gran rusticitat de la qual hi pengen una lletra alfa (i també hi penjaria una lletra omega, que no ha estat trobada). Aquesta iconografia és de tipus paleocristiana i també al mateix absis s’hi ha identificat una pintura vermella que és la més antiga que es conserva i que possiblement es correspondria al període visigòtic.

El fet de situar els orígens de la capella de Sant Silvestre a l’antiguitat tardana posa de relleu la gran transcendència del monument dins el panorama històric de l’arquitectura tardoantiga i  de l’altmedieval a Catalunya.

 

 

Darrera actualització: 29.12.2023 | 13:39