Protocol per onada de calor

Dijous, 3 de juliol de 2025

Onada de calor

Quan es declara l'onada de calor a una comarca?  

Els criteris que es fan servir són de duració i intensitat de la calor. Això vol dir que s'han de superar uns llindars concrets durant un mínim de tres dies consecutius per poder parlar d'onada de calor, sempre segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Aquest llindar (anomenat percentil 98) és un valor que pot ser diferent per a cada capital de comarca i és el resultat d'agafar totes les màxima dels mesos d'estiu (juny, juliol i agost) dels darrers 10 anys i extreure'n el valor de la temperatura a partir de la qual només queda superat el 2% dels registres anotats. 

Si un episodi de calor no té tres dies consecutius amb temperatures superiors a les establertes pels llindars, no es podrà parlar d'onada de calor. Per a aquest tipus de situacions existeixen els termes "pic de calor" o "episodi de calor" així com també l'anomenat "flaix de calor", un fenomen que acostuma a deixar durant unes hores una temperatura extremadament alta.

Què és el protocol d'actuació davant les onades de calor?

És un document que recull les pautes a seguir en situacions de calor extrema a la comarca. És fruit de les experiències viscudes al llarg de les diferents situacions de risc anunciades pel servei del PROCICAT per onades de calor i les conclusions derivades de les mateixes. Està consensuat entre l’Ajuntament de Vallirana conjuntament amb la direcció del CEM i l’opinió dels partits polítics. Són, per tant, unes pautes per actuar de la mateixa manera, en endavant, amb aquestes situacions.

Amb aquestes es persegueix poder mantenir la qualitat del servei en aquestes situacions extremes i de major afluència a espais com és el cas de la piscina exterior del CEM.

El protocol d'actuació davant les onades de calor es va aprovar al Ple municipal del mes de maig de 2021.

Quan s'activa aquest protocol?

Aquest protocol s’activarà quan el PROCICAT declari l’alerta vermella per calor a la comarca.

Quines són les pautes quan s'activa el protocol?

 

Mesures equipaments municipals:
- Accés gratuït a les piscines per a les persones considerades grups de risc, fins que es completi l’aforament (Nens/es <12, embaraçades, persones >65 anys i persones que poguin demostrar algún tipus de discapacitat). Un cop plenes, no s’hi podrà accedir per motius de seguretat. L'aforament és de 500 persones.

- 25% de descompte sobre el preu normal d’accés a la piscina per a la resta de persones que
no siguin col·lectius de risc

- Accés a dutxa en el CEM en els casos de persones en risc d’exclusió social, derivats per serveis socials.

- Lliure accés a espais comuns de la Masia de Can Batlle i del Casal de Joves en l’horari habitual i que disposen d’aire acondicionat.

   

Mesures espai públic, protecció civil, policia local:
- Aprovació d’un decret per al tancament de les barbacoes públiques i prohibició de fer foc.

- Pel que fa a les fonts, que estiguin engegades ininterrompudament a les hores de més intensitat de calor.

- Activar ADF i Protecció Civil.

Mesures d’Acció Social:
- Trucades a les persones amb més risc que reben teleassistència.

- En el cas de la teleassistència, se segueix protocol i s’activen diferents mesures en funció de les característiques de la persona usuària. Fer trucades de prevenció i trucades de seguiment, i, en els
casos de més risc fer visites a domicili per fer la prevenció i el seguiment presencialment, per part del SAD o de la Treballadora social.

- Les treballadores familiars i auxiliars recordaran les mesures de prevenció per minimitzar els efectes de l’onada de calor a les persones que atenen. Les mesures preventives de les quals s’informa són consensuades i es corresponen amb les que es donen des dels diferents serveis de salut.

- Acordar amb Creu Roja i Protecció Civil intensificar les intervencions amb el col·lectiu sense llar, persones que viuen en infrahabitatges i col·lectius més vulnerables, com ara persones amb grau de
dependència que viuen soles. L’entitat visitarà les persones sense llar identificades i veïns i veïnes que viuen en infrahabitatges i altres col·lectius vulnerables, als quals se’ls donarà consells per
combatre les altes temperatures i se’ls subministrarà aigua i menjar.

- Ajuts per ventiladors en cas de vulnerabilitat segons barem serveis socials.

Mesures Comunicació:
- L’Ajuntament aconsellarà la ciutadania que prengui mesures de prevenció mitjançant els canals adients, web, xarxes socials, cartells i díptics. 

- Donar difusió a algunes mesures d’autoprotecció per combatre les fortes temperatures, com hidratarse sovint, evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació o fer activitat física en les hores de menys calor. També cal tenir cura dels animals de companyia, procurant que tinguin aigua i ombra a l’abast, treure’ls a passejar en les hores més fresques.

Consells per fer front a la calor intensa

 

  

Darrera actualització: 3.07.2025 | 11:48