Presentació i salutació

Benvinguts a Vallirana!


Vallirana és un municipi situat a l’oest de la comarca del Baix Llobregat, a les serres de l’Ordal, dins del massís del Garraf, amb una extensió de 23,93 km² i una altitud de 177 m. Actualment compta amb una població al llindar dels 15.000 habitants.

Gran part de la superfície muntanyosa és de paisatge càrstic, un tipus de roca que en contacte amb l’aigua forma coves i avencs (més de vuitanta). Aquesta base geològica fa del seu entorn natural un emplaçament idoni per a la pràctica esportiva de l‘escalada i de l’espeleologia. Vallirana és considerada el bressol de l‘espeleologia catalana per ser un dels primers enclavaments on es van explorar els avencs amb finalitats científiques (es pot visitar el Centre d’Interpretació de l’Espeleologia al CEV Vallirana). A Vallirana també s’hi ubica el Centre de Tecnificació d’Ensenyament de l’Espeleologia Catalana per a l’ensenyament-aprenentatge i la pràctica de la tècnica espeleològica (FCE).

El relleus abruptes i elevats fan que Vallirana tingui una orografia molt adequada per a la pràctica de la BTT i de trail-running així com curses en aquesta tipologia esportiva (en són exemples les conegudes curses “La Kàrsica” i “La cursa del Mussol”). Destaca també la pràctica cada vegada més estesa de la marxa nòrdica – en la seva modalitat de muntanya.

Pràcticament la meitat del sòl no urbanitzable del municipi (1.414,3 ha) està inclòs dins la Xarxa Natura 2000, aquesta qualificació que està complementada pel Pla Territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona que considera aquest mateix territori de “protecció especial”. Aquestes àrees disposen d’un patrimoni cultural singular envoltat d’un hàbitat natural en força bon estat de conservació, que es defineix com a zona d’interès “ecocultural”. 

La tipologia geològica càrstica ha convertit Vallirana al llarg de la seva història en un municipi dedicat a l’extracció de pedra per fer calç i d’altres derivats; d’aquí els nombrosos forns de calç històrics i les pedreres actuals. També ha estat un municipi molt ric en aigua, fet que en el passat va propiciar la proliferació d’activitats econòmiques que aprofitaven l’energia hidràulica per al seu funcionament (Molí de Can Batlle – visitable, la fàbrica del cotó o “la Serradora”). 

La història recent de Vallirana ens mostra un paisatge agrícola bàsicament de secà, dedicat al conreu de blat, la vinya i l'olivera, del qual en queden mostres d’arquitectura rural (visitables a l’Itinerari de la Pedra Seca de Can Rovira). Tot i això, diverses troballes arqueològiques i elements de patrimoni etnològic donen mostra de l’activitat de grups humans a Vallirana que es remunten fins a la prehistòria, en concret fins al període neolític inicial.

Darrera actualització: 25.07.2019 | 13:43
Darrera actualització: 25.07.2019 | 13:43