Editorial JxV - Viure Vallirana 80

Dimecres, 20 d'octubre de 2021 a les 10:15

L'Ajuntament rebutja el projecte de la MAT

En el passat ple municipal d'octubre, Junts per Vallirana, juntament amb ERC i En Comú Podem Vallirana, van presentar una moció de rebuig al projecte de línia elèctrica privada de molt alta tensió (MAT) Valmuel-Begues. La moció, que manifesta el rebuig a la construcció de les diferents noves línies aèries elèctriques de molt alta tensió projectades dins del nostre territori, entre elles la que afectaria a Vallirana, va ser aprovada per unanimitat.

El projecte de la MAT va ser publicat al BOE el passat 28 de juliol de 2021 i té previst transportar l'energia renovable que es produirà a Terol fins a la subestació de Begues per abastar d'energia a l'àrea metropolitana de Barcelona. En total, el projecte suma 287 quilòmetres de línia, 181 dels quals en territori català, amb una cinquantena de municipis afectats, entre ells Vallirana. La infraestructura del projecte, que depèn d'una empresa privada, és rebutjada per entitats ecologistes, municipis i consells comarcals afectats.

El projecte de la MAT provocarà greus impactes ambientals, així com paisatgístics, i ocasionarà afectacions a l'activitat agrària i a la qualitat de vida del món rural: la infraestructura del projecte i els enormes canals per a transportar l'energia que es produirà a Terol provocaran un gran impacte ecològic i social. No cal dir que importar a l'àrea metropolitana de Barcelona l'energia d'unes macrocentrals de l'Aragó buit no només és il·lògic i irracional, sinó que només respon a interessos econòmics privats.

La MAT aposta per un model equivocat d'implantació de les energies renovables: produir energia en grans centrals situades en espais naturals i agraris. Per això és imprescindible participar de l'estratègia conjunta i coordinada d'oposició a la construcció de les línies aèries elèctriques projectades de 400KV MAT, impulsada des del món local i avalada per treballs tècnics que desaconsellen aquest model de desenvolupament energètic.

Darrera actualització: 20.10.2021 | 11:42