Entrevista José Ávila-Portaveu En Comú Podem Vallirana

Dimecres, 19 de febrer de 2020 a les 09:00

Entrevista valoració primer semestre de gestió municipal

ENTREVISTA A JOSÉ ÁVILA

PORTAVEU D’EN COMÚ PODEM VALLIRANA A L’AJUNTAMENT DE VALLIRANA

Quins considera que són els principals reptes per a Vallirana durant aquesta legislatura?

Aquesta legislatura estarà marcada sens dubte, pel canvi que significa la finalització de la variant. Per una banda, la millor comunicació del nostre poble, ha de portar desenvolupament econòmic. Vallirana ha d'atraure noves empreses, que respectin el nostre entorn, el medi ambient i que ofereixin llocs de treball de qualitat, que augmentin els ingressos de les persones i de l'Ajuntament. L'Ajuntament ha d'augmentar els seus ingressos per fer créixer Vallirana i oferir millors estructures i serveis.

D'altra banda, el descens del trànsit s'ha d'aprofitar per fer del carrer Major, un carrer més amable amb els vianants, amb un sistema de clavegueram més eficient i que fomenti el petit comerç.

No podem oblidar el problema que patim amb l'habitatge, esperem que el Govern espanyol concedeixi als ajuntaments regular el preu del lloguer, i que això permeti protegir la població dels preus abusius.

Cal també un nou POUM, que controli l'urbanisme salvatge que el nostre poble ha patit durant tant temps, creant unes urbanitzacions amb manca de serveis i un urbanisme extensiu, que ha afectat al nostre entorn i que dificulten que es cobreixin tots els serveis.

També ha de millorar la situació dels nostres treballadors públics. Tenim els treballadors pitjors pagats de la comarca, el que fa que hi hagi dificultats a cobrir places i que la qualitat dels serveis que ofereix l'Ajuntament es ressenti.

I moltes altres coses que s'han de millorar! Cal reparar les nostres voreres i carreteres, que estan en un estat molt malmès, afrontar seriosament l’emergència climàtica, tenir unes infraestructures de qualitat...

 

I de cara al futur, en properes legislatures?

A llarg termini Vallirana ha de ser un poble que abandoni la seva “ultra centralitat”.

Els barris han de ser llocs que ofereixin serveis i lleure, i que tot no passi pel centre. Hem de tenir una biblioteca al nivell d'altres poblacions semblants a la nostra, i no una "transitòria": per millorar el desastre de l’anterior, no la converteix en el que necessitem.

L'Ajuntament de Vallirana ha d'augmentar els seus ingressos, amb l'augment de l'activitat econòmica i uns impostos més progressius, i aquests ingressos s'han de traduir en l'augment d’inversions, sostenibles, per al nostre poble.

 

En què prioritzarà la seva feina des de l’oposició durant la legislatura?

Nosaltres som un partit feminista, ecologista, d'esquerres i municipalista i en aquests són els nostres eixos d'acció. Què significa tot això? Com a partit feminista, vetllarem per la igualtat de tots i totes les valliranenques, independentment del seu gènere, ètnia, orientació sexual, religió o classe social. Volem un Ajuntament laic, que vetlli per la igualtat de gènere i inclusiu.

Com a partit ecologista volem que l'Ajuntament sigui partícip de la lluita contra l’emergència climàtica, fent servir energies renovables i caminant cap al residu zero, a més a més que les empreses que s’instal·lin o es contractin també tinguin aquest objectiu. I vetllarem perquè es respecti el nostre entorn, cuidant els nostres boscos amb la seva fauna i flora.

Com a partit d'esquerres, volem que els i les treballadores, tinguin feines de qualitat amb una remuneració justa, protegint els seus drets tant en les treballadores públiques com en el sector privat. La justícia social és l'eix de la nostra feina.

I com a partit municipalista, el centre de la nostra feina és Vallirana. Els plens no es poden convertir en debats de política catalana i espanyola. Si ens vam presentar a unes eleccions va ser per fer coses per Vallirana, i no per reforçar unes sigles a altres nivells. Per això, vam ser els promotors i vam lluitar per fer realitat els pressupostos participatius, que va permetre que els propis veïns i veïnes decideixin quines són les inversions que el seu poble necessita.

Aquest és el nostre programa, i ja que el mandat popular va decidir que el nostre paper havia de ser a l'oposició, fiscalitzarem al govern per tant que sigui transparent i pressionarem perquè s'aproximin a una política d'esquerres. I volem deixar molt clar, que el nostre compromís com a oposició, es manté tot i el pactes que es puguin arribar a nivell estatal o autonòmic.

 

Després de més de mig any de legislatura, quines actuacions creu que no s’estan fent?

El govern del PSC, tot i les primeres reformes en la primera legislatura de coalició, manté una política continuista amb l' anterior govern de convergència. El dèficit d’infraestructures se soluciona molt lentament i amb moltes mancances. La vergonyosa Biblioteca, ha passat d'un local propietat del Banc Sabadell a un local "transitori" del Banc Sabadell, mentre la ubicació definitiva a la fàbrica de cotó, continua en ruïnes amb unes perspectives molt futuristes que finalment es construeixi una biblioteca definitiva.

El nou poliesportiu porta més de vint anys de retard, i finalment s'ubica en un punt molt controvertit, s'hauria d’haver preguntat a la població on volia aquest poliesportiu, sense comptar amb el sobrecost que ha suposat la manca de planificació.

Vam ser els únics que no vam signar un xec en blanc amb el rescat del Casino. Una compra sense projecte. I tot i la necessitat urgent de tenir un ateneu públic, ens genera molts dubtes de com es gestionarà i ningú ens dona resposta.

Les privatitzacions que va fer aquest Govern, s'han demostrat un retrocés en els serveis que ofereixen. La privatització del CEM, va portar una pujada del preu i les quotes, oferint un servei que no concorda amb el que cobren, a més d’una situació de continu rescat amb diners públics davant de qualsevol contratemps.

I com ja s’ha dit, hi ha un problema amb els treballadors públics, temporals i mal pagats, amb vacants (com el d’arquitecte, per exemple) que no són capaços de cobrir. A més, hi ha hagut molts problemes a contractar empreses per obres públiques com en les reformes de l'Ajuntament i en la rehabilitació de l’ermita de Sant Silvestre, que qualsevol dia s’esfondrarà.

Per desgràcia, la nostra tasca com a oposició genera molta frustració: hem presentat diverses mocions que tot i ser aprovades, han acabat en un calaix, o que il·lícitament s'ha apropiat l'equip de Govern per tal d’aconseguir rèdit polític. Tot i així, no defallim en la nostra tasca, que no és altra que treballar per Vallirana.

Darrera actualització: 19.02.2020 | 09:29