Alerta davant de possibles estafes i fraus

Dimecres, 14 de desembre de 2022 a les 13:20

Aquests dies diferents ajuntaments han detectat un frau relacionat amb pagaments de tributs

Durant aquests dies s’estan produint, mitjançant trucades de telèfon i whatsapp, una estafa on una persona s’identifica com a treballador de l'ajuntament de la localitat i/o de l’Organisme de Recaptació i Gestió Tributària (ORGT) per comunicar un deute pendent i demanar el pagament a través d’un compte bancari. És totalment fals!

Cal tenir present que en cap cas des de l’Ajuntament o l’ORGT es demana el pagament de cap deute per telèfon.

Les comunicacions d’Ajuntament o ORGT sempre es fan per les vies oficials habituals.

Davant de situacions similars cal no fer mai cap transferència bancària sense comprovar amb anterioritat a qui pertany el compte.

Si detectem qualsevol intent d’estafa, cal comunicar-ho immediatament a la policia local o als mossos d’esquadra. En cas de dubte, contacteu amb l’Ajuntament.

Phishing.

El phishing és una forma de frau informàtic que consisteix en l’obtenció de dades personals de forma il·legítima.

Normalment, poden ser correus que volen obtenir les dades bancàries per Internet on ens demanen dades personals, com ara la numeració i el PIN de les nostres targetes. Sovint són correus falsos que ens arriben de l’entitat bancària, i fins i tot en alguns casos, mitjançant una trucada telefònica. A vegades, ens amenacen que desactivaran les nostres targetes o bloquejaran els nostres comptes si no responem a aquests correus.

Cal saber que cap entitat bancària no ens demanarà mai dades ni per telèfon ni per correu electrònic.

També podem rebre correus de remitents de confiança, fins i tot d’organismes oficials, per dir-nos que tenim alguna gestió pendent (una entrega d’un paquet, aconseguir un premi...) i ens indica que cal clicar un enllaç que hi ha dins el mateix missatge. Molta atenció: aquest enllaç ens portarà a un lloc web on ens instal·larà de forma automàtica, i sovint invisible, un software maliciós que ens pot causar molts problemes: des de copiar les noves contrasenyes personals i/o bancàries fins a infectar el nostre navegador.

Què cal fer?

  • No clicar enllaços que vinguin en missatges de correu
  • Esborrar i no donar crèdit a qualsevol correu electrònic que us demani dades personals i/o bancàries.
  • Recordar que cap entitat bancària ni cap organisme oficial ens demanarà mai cap dada personal per correu electrònic.
Darrera actualització: 14.12.2022 | 13:22