El treball i el paisatge de la pedra

Dimarts, 30 de març de 2021 a les 14:50

Publicació de Francesc Ollé i Amics de Vallirana

Francesc Ollé ha tret un nou llibre que recull elements de la nostra història, en aquest cas concret tracta sobre la incidència i la transformació de la pedra i la seva presència al llarg dels anys a Vallirana. “El treball i el paisatge de la pedra” editat amb la col·laboració d’Amics de Vallirana se suma a la col·lecció de llibres del Francesc Ollé.

Aquest treball de 176 pàgines, ens endinsa en els vestigis que encara hi ha a les nostres muntanyes, la seva geologia i del seu paisatge; i en un recorregut al llarg dels anys sobre els treballs que han transformat aquestes pedres. Una indústria que ha estat central en el desenvolupament econòmic dels nostres pobles des de finals del s. XIX fins a l’actualitat.

Francesc Ollé planteja el conflicte entre la necessitat de tenir ciment i les ferides que deixen les pedreres en el medi natural, així com de la restauració dels seus espais ja explotats. Ens descriu forns de calç de llenya, hidràulica, guixeres, fàbriques, així com espais del subsol com coves, mines i avencs. També els elements de l’arquitectura rural, especialment els de pedra seca lligats a la vinya, a més d’itineraris centrats en la pedra.

Darrera actualització: 30.03.2021 | 14:53