La Generalitat imposa el canvi d’hospital de referència

Dijous, 16 de de desembre de 2021 a les 09:45

L'Ajuntament ha fet al·legacions per incrementar el nombre d'expedicions de la línia d'autobús que s'hi habilitarà i ha demanat incorporar una parada al CUAP de Sant Vicenç dels Horts.

El Servei Català de la Salut ha informat que, a partir del gener del 2022, l’Hospital de Sant Boi serà l’hospital de referència per als veïns i veïnes de Cervelló, Corbera, La Palma de Cervelló i Vallirana, en substitució de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí i de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues. Una decisió que la Generalitat ha pres de manera unilateral, malgrat el rebuig de l’Ajuntament.

L’Hospital de Sant Boi passarà a ser, per tant, el centre de referència per a tota l’atenció hospitalària. Des de les urgències, les intervencions quirúrgiques i l’hospitalització programada, fins a les proves diagnòstiques i les consultes externes amb l’especialista. També serà el nou hospital de referència per a l’atenció maternoinfantil, inclosos els parts, i la pediatria, que fins ara es realitzaven a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues.

Quin és l’objectiu?

Segons el Servei Català de la Salut l’objectiu d’aquest canvi és millorar l’accessibilitat de l’atenció hospitalària en aquest territori.

Per una banda, millorar la qualitat i l’accessibilitat de l’atenció sanitària, gràcies a la reducció de les llistes d’espera i a la redistribució dels recursos del sistema sanitari, adaptant-los als volums de població actuals.

I, d’altra banda, la ciutadania tindrà totes les visites d’atenció hospitalària i especialitzada en un sol punt, no com fins ara, que es repartien entre l’Hospital Moisès Broggi, l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues i el Centre d’Atenció Especialitzada de Sant Feliu de Llobregat.

El canvi no afecta les visites d’atenció primària, ni a les proves diagnòstiques que demani el metge de capçalera. Per tant, el pacient continuarà anant al CAE de Sant Feliu per a les proves diagnòstiques de l’atenció primària. Tampoc es modifica l’atenció sanitària de salut mental.

La derivació de pacients cap al nou hospital es farà de forma progressiva.

A partir del gener del 2022, només aniran a l’Hospital de Sant Boi les noves derivacions que facin els metges de l’Atenció Primària i les urgències.

Per tant, els pacients que actualment fan seguiment amb un metge especialista de l’Hospital Moisès Broggi o de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues, continuaran visitant-se en aquest centre fins que rebin l’alta.

En cas de ser malalts crònics, aniran sent redirigits progressivament al llarg del 2022 cap a l’Hospital de Sant Boi, sota criteri mèdic i havent estat informats prèviament.

Els pacients amb patologies greus i complexes es continuaran atenent, com fins ara, a l’Hospital de Bellvitge (adults), l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues (maternoinfantil i pediatria) i l’Hospital Duran i Reynals – ICO (oncologia).

El canvi d’hospital no suposarà cap pèrdua d’informació del pacient, ja que l’Hospital de Sant Boi està integrat dins del sistema públic de salut de Catalunya i la història clínica dels pacients és compartida entre tots els centres. Per tant, els professionals podran consultar l’historial dels seus pacients, les proves i la informació de seguiment anterior. Addicionalment, s’ha posat en marxa un pla específic de coordinació entre els dos hospitals, en el qual també participa l’atenció primària.

Mobilitat

Amb la voluntat de facilitar la mobilitat d’accés a l’hospital, la Generalitat de Catalunya habilitarà dues noves línies d’autobús que connectaran els quatre municipis amb l’Hospital de Sant Boi i que entraran en funcionament durant el mes de gener del 2022. Una d’elles, amb recorregut Vallirana-Cervelló-Sant Boi i, l’altra, Corbera-La Palma-Sant Boi. També podeu consultar les diferents maneres d’arribar-hi al web del Parc Sanitari Sant Boi www.pssjd.org.

Les línies d’autobús que actualment connecten els quatre municipis amb l’hospital Moisès Broggi continuaran funcionant sense canvis, tenint en compte que són línies molt consolidades.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Vallirana ha fet les al·legacions necessàries perquè aquesta derivació no suposi una disminució de la qualitat sanitària, tal com es va aprovar per unanimitat al Ple de Juliol amb el consens de tots els grups. En concret, no iniciar la derivació fins que no es pugui garantir la mobilitat amb les mateixes garanties i serveis de transport públic actuals; incrementar el nombre d’expedicions previstes, i incorporar una parada al CUAP de Sant Vicenç dels Horts.

L’Hospital de Sant Boi

L’Hospital de Sant Boi, situat al carrer Camí Vell de la Colònia 25, forma part del Parc Sanitari Sant Boi i es va inaugurar l’any 2010. Està gestionat per l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu, està dotat de serveis per a totes les especialitats i compta amb un equipament modern i avançat. El centre ha obtingut nombrosos reconeixements per la seva qualitat assistencial, gràcies al seu model de gestió global i també en àmbits específics com l’Àrea de la Dona, que ha estat reconeguda 9 vegades entre les millors de l’estat espanyol en els darrers 11 anys.

Darrera actualització: 16.12.2021 | 09:51