Montserrat Rico guanya el II Premi de Novel·la Històrica de Vallirana

Dilluns, 20 de novembre de 2023 a les 09:30

El lliurament de premis es va fer dissabte, 18 de novembre.

L'escriptora Montserrat Rico (Barcelona, 1964) ha estat la guanyadora del II Premi de Novel·la Històrica de Vallirana amb la seva obra en castellà El abad de los locos.

L'escriptora barcelonina es va imposar a altres 64 participants en aquesta segona edició. La decisió del jurat es va donar a conèixer en el transcurs d'una gal·la literària el passat 18 de novembre al restaurant de la Selva Negra, com acte final de la II Setmana de Novel·la Històrica de Vallirana, i que va comptar amb l'assistència d'entitats del món cultural valliranenc, lectors i lectores, així com de l'escriptor Jordi Sierra i Fabra.

El premi està dotat amb 3.000 €, en concepte d'avançament dels drets d'autor per la seva publicació, i serà editat per l'Editorial Diëresis.

"És una colpidora història d'amor, que ens remet als dies en què Barcelona estava assetjada per les tropes de Felip V d'Anjou", va explicar l'autora.

Aureli Vázquez, guanyador de la primera edició, en representació del jurat va qualificar l'obra guanyadora de "fascinant retaule, narrat amb gran riquesa de llenguatge i impecable tècnica, que entronca amb la millor tradició de la novel·la picaresca i d'humor, amb el seu rerefons de crítica social".  Per la seva part, l’editor de Diëresis, José Ángel Martos, va destacar que “la novel·la de la Montserrat Rico assoleix amb escreix allò que el lector de novel·la històrica li demana a aquest gènere: entretenir-se i aprendre al mateix temps”.

Pel que fa a les finalistes, van passar al tram final de la selecció l'obra en castellà 'El naufragio de los espías', de José Francisco Domínguez Torres; i 'El Setge', en aquest cas en català, i presentada amb el pseudònim Auda Gascón.

El jurat d'aquesta segona edició ha estat integrat per les escriptores Maria Pilar Queralt del Hierro i Glòria Sabaté, la periodista cultural Pilar Argudo, els editors de Diëresis José Ángel Martos i Teresa Amiguet, el guanyador de la primera edició, Aureli Vázquez, i el impulsor del Premi i la Setmana, l'escriptor Raúl Montilla, així com la directora de la Biblioteca Josep Maria López Picó, Eva Cañadas, i el bibliotecari Josep Perajuan. L'alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, ha exercit com a presidenta.

Èxit de la Segona Setmana de la Novel·la Històrica

L'entrega del premi va tancar la II Setmana de Novel·la Històrica de Vallirana. "Aquests premis responen als objectius bàsics del Pla d'Acció Cultural de Vallirana amb la finalitat d'apropar la ciutadania a la cultura d'una manera activa i fomentar entre els valliranencs i valliranenques un sentiment de pertinença a la nostra vila i que els faci sentir orgullosos de formar-ne part", va manifestar el primer tinent d'Alcaldia, Òscar Suñé, que va agrair la implicació de l'equip de la Biblioteca, coorganitzadors de la Setmana junt amb l'Ajuntament, així com la feina feta per l'entitat Amics de Vallirana, que col·labora també en la iniciativa. Suñé va agrair també la feina a l'escriptor Raúl Montilla.

"Aquest any hem crescut, en participació de novel·les, d'acte i també de públic. Si Ajuntament, Biblioteca Municipal i Amics de Vallirana són fonamentals en la realització de la Setmana aquest any hem incorporat una nou pilar: amics i amigues de la setmana, que ja ens han fet peticions d'actes i d’escriptors que estiguin presents. Creixerem i ho farem amb qualitat", va dir Raúl Montilla.

La Setmana de Novel·la Històrica de Vallirana ha comptat en aquesta edició amb la presència dels escriptors i escriptores Glòria Sabaté, Màrius Mollà, Martí Gironell, Aureli Vázquez, Javier Maura, Rosaura Serra, Dani Jerez Torns o Blas Alascio, entre d'altres.

S'han abordat temàtiques com el feminisme, la Guerra Civil o el "debut" a la novel·la històrica. A més, s'ha comptat també per parlar de patrimoni local amb l'arqueòleg Manel Edo, o els membres de la Germandat de Sant Sebastià i Amics de Vallirana.

Darrera actualització: 20.11.2023 | 09:38

Imatges